Lara_Egaree Kulinarnie - Pstrąg łososiowy w ziemniaczkach




Składniki:
1. Pstrąg
2. Ziemniaki
3. Czosnek, ilość jak kto lubi:)
4. Oliwa z oliwek
5. Masło
6. Rozmaryn
7. Przyprawa do ryb, albo curry
8. Sól

Przepis:
Z rana, albo nawet dzień wcześniej natrzeć rybę od środka i trochę od zewnątrz solą, przyprawą do ryb lub curry i czosnkiem z odrobiną oliwy i zostawić do macerowania,



popołudniu na godzinę przed obiadkiem, wyłożyć w natłuszczonej brytfance rybę, oczyścić dokładnie ziemniaczki (ja lubię w koszulkach, czyli nie obieram) pokroić na średnie kawałki i otoczyć nimi rybkę. Wycisnąć nań tyle czosnku ile kto lubi, posolić, polać delikatnie oliwką, posypać świeżymi gałązkami rozmarynu i trochę wymieszać.




Następnie rozgrzać piekarnik do 220stopniC, na ziemniaczkach ułożyć kawałki masła, tak przygotowaną rybę wsadzić do piekarnika i piec ok. 40 minut, po pierwszych 20 min należy przemieszać ziemniaczki i zostawić potem do przypieczenia się.



Przed wyjęciem ryby z piekarnika sprawdzić jakimś patyczkiem, albo widelcem czy gładko wchodzi w ziemniaczki, jeśli tak, a ziemniaczki są odpowiednio przyrumienione można wyjmować i przystąpić do konsumpcji :)


SMACZNEGO:))))


LARA_EGAREE
Ten i inne przepisy na pyszne potrawy możecie znaleźć na blogu autorki  http://laraegaree-kulinarnie.blogspot.com/

Komentarze