Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym

Jeżeli lubicie pieczarki, jeżeli lubicie paprykę, piersi z kurczaka, cebulę i sos sojowy, to ten przepis jest właśnie dla Was :-)
Wyciągnęłam go od mojej przyjaciółki, u której jadłam to danie. Dziękuję Aniu!

Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- ok. 20 dag. Pieczarek
- papryka (kolory papryki według uznania)
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- sos sojowy ciemny, oliwa, sok z połowy cytryny
- śmietana ( nie koniecznie, ale ja dodaję)
- zielona pietruszka
- kostka rosołowa z kurczaka

Przygotowanie:

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę też, paprykę kroimy w paseczki. Na oliwie w rondelku podsmażamy mięso (do zrumienienia), wyjmujemy mięso, na pozostałą po pieczeniu oliwie wrzucamy cebulę i pieczarki, podsmażamy, a potem dusimy, aż zmiękną. Wrzucamy mięso, dolewamy bulionu. Po zagotowaniu dodajemy paprykę, sok z cytryny i sos sojowy. Dusimy wszystko ok. 20 minut. Gotową potrawę mieszamy ze śmietaną. Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!
Edyta








Komentarze