Leczo jarskie


W sezonie na paprykę grzechem niemalże jest nie przyrządzenie tej potrawy zwanej leczem ;) Moja wersja jest bezmięsna, ale dodaję warzywo z dyniowatych. Kabaczek dał potrawie wyjątkowy smak. Znacie to? Zapach duszonej papryki unoszącej się w całym domu? Cała moja rodzina zjada je ze smakiem.

Składniki:
- 3 cebule
- 3 kolorowe papryki
- obrany kabaczek bez pestek
- sól
- pieprz
- przecier pomidorowy lub ze 3 pomidory świeże
- zielona pietruszka (ja wolę tutaj bazylię)
- oliwa/olej
- ząbek  czosnku
- kolendra
-(ja dodałam kilka pieczarek, akurat miałam ;)

Przygotowanie:
Udusić pokrojona cebulę z czosnkiem z praski podlewając niewielką ilością wody. Pokroić w kostkę paprykę i kabaczka, dołożyć do uduszonej cebuli i czosnku, dodać przecier pomidorowy, doprawić i dusić ok 20 min, mieszając co jakiś czas.

Pyszne jest z maczanym w sosie razowym chlebusiem :)

Smacznego!
Gosia

Komentarze

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)