Podudzia kurczaka z ryżem i warzywami


To potrawa która sama się robi...i sama wchodzi ;) Bardzo lubię jednogarnkowe dania -mimo posiadania zmywarki ;) Przygotowanie trwa chwilkę a obiad dochodzi sobie sam :)


Składniki:
4 -6 podudzi kurczaka albo 2 udka
-wegeta
-2 marchewki
-1 pietruszka
-cebula
-bulion warzywny albo pół litra osolonej wody (z ziołami jeżeli ktoś lubi)
-3/4 szkl surowego ryżu białego
-olej


Przygotowanie:
Kawałki kurczaka obsypać wegetą i obrumienić na patelni z olejem.Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę pokroić w kostkę. Kostkę rosołową rozpuścić w łyżce wrzątku i wymieszać z 2-ma szklankami zimnej wody. Naczynie żaroodporne nasmarować lekko olejem i na dno wyłożyć połowę ryżu na to obsmażone kawałki kurczaka potem jarzyny i cebulę i na koniec resztę ryżu. Wszystko zalać bulionem tak żeby ledwo zatopiło (nie wiem ile dokładnie bulionu wejdzie), przykryć i włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Smacznego!


Gosia

Komentarze

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)