Dynia zamknięta w słoiku


Dynia ze słoiczka może swoim aromatem, smakiem i kolorem ubarwić życie w zimowe mroźne dni. Jest wiele potraw takich jak omlety, sałatki, które zyskają na atrakcyjności, gdy dodamy do nich tego skarbu schowanego w spiżarni :)

Marynowana dynia

Składniki:
- 1 kg dyni bez skóry i pestek
- 1 i 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 szkl. wody
- 500 g cukru
- łyżka mielonego imbiru
- 4-5 goździków
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie: 

Dynię kroimy w równą kostę lub specjalną łyżeczką wykrawamy kulki. Wodę  imbirem, goździkami, solą, sokiem i skórką z pomarańczy doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy pod przykryciem na  małym ogniu ok. 10 minut. W dużym rondlu zagotowujemy ocet z cukrem. Do wrzącego wrzucamy kostki (kulki) dyni i gotujemy przez 3-4 minuty, a potem dolewamy wodę z przyprawami i gotujemy następne 3-4 minuty. gorącą dynię wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy do słoiczków. Marynatę gotujemy trochę odparowując, i gorącą zalewamy dynię. Słoiki zamykamy, pasteryzujemy ok. 10 minut (niepasteryzowana dynia zbyt mocno kwaśnieje).

Smacznego!

Gosia

Komentarze

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)