Gdy puree (obojętnie którą metodą) jest gotowe, to wybieram wśród ulubionych przepisów. Jedną z ulubionych w mojej rodzinie zup jest krem z dyni, jabłek i marchwi z imbirem i kurkumą.
Do tego dania będą nam potrzebne następujące składniki (duża porcja, na około 6-8 osób):
· - 2kg miąższu z dyni
· - 3 jabłka (cortland, champion)
· - 5 marchwi
· - 3 białe cebule
· - 3 ząbki czosnku
· - ok. 1,5 cm kawałek korzenia imbiru
· - kilka łyżeczek kurkumy
· - 2-3 łyżeczki kuminu
· - 1 łyżka bulionu w proszku (bez glutaminianu sodu, do kupienia w sklepach Eko)
· - 2 szklanki mleka zagęszczonego (lub śmietanki 12%, ewentualnie zwykłego tłustego mleka)
· - 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
· - kilka łyżek wody
Do tej zupy nie trzeba specjalnie robić puree z dyni – wystarczy obrać ją i posiekać. Jeżeli jednak mamy puree przygotowane wcześniej – też będzie się nadawało.
Cebulę i czosnek siekam (nie ma znaczenia jak, bo pod koniec zupę i tak trzeba zmiksować) i podsmażam na oliwie w dużym garnku z grubym dnem. Imbir ścieram na tarce i dodaję do garnka. Smażę na małym ogniu kilka minut mieszając. Następnie dodaję jabłka i marchewki, dynię i trochę wody (tyle, żeby przykryć dno garnka). Doprawiam bulionem w proszku, kurkumą i kuminem. Z solą czekam na sam koniec. Gotuję aż marchew zmięknie (około 25 minut). Następnie zupę miksuję, dodaję mleko lub śmietankę i doprawiam ostatecznie solą i pieprzem. Gotowe!
Małgorzata Głowacka
Blog "DesperateHousewife"
fot. Małgorzata Głowacka
Wszystkie przepisy z bloga DesperateHousewife, prezentowane na Kobietnik.pl, są autorstwa Małgosi (chyba, że zaznaczono inaczej).
fot. Małgorzata Głowacka
Wszystkie przepisy z bloga DesperateHousewife, prezentowane na Kobietnik.pl, są autorstwa Małgosi (chyba, że zaznaczono inaczej).
Piękny kolor a smak musi być niebiański:)
OdpowiedzUsuń