Zupa krem z dyni, marchwi i jabłek z kurkumą i imbirem


Gdy puree (obojętnie którą metodą) jest gotowe, to wybieram wśród ulubionych przepisów. Jedną z ulubionych w mojej rodzinie zup jest krem z dyni, jabłek i marchwi z imbirem i kurkumą.

Do tego dania będą nam potrzebne następujące składniki (duża porcja, na około 6-8 osób):
·         -  2kg miąższu z dyni
·         - 3 jabłka (cortland, champion)
·         - 5 marchwi
·        -  3 białe cebule
·        -   3 ząbki czosnku
·         -  ok. 1,5 cm kawałek korzenia imbiru
·         - kilka łyżeczek kurkumy
·         -  2-3 łyżeczki kuminu
·         - 1 łyżka bulionu w proszku (bez glutaminianu sodu, do kupienia w sklepach Eko)
·       -    2 szklanki mleka zagęszczonego (lub śmietanki 12%, ewentualnie zwykłego tłustego mleka)
·        -  2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
·       -   kilka łyżek wody

Do tej zupy nie trzeba specjalnie robić puree z dyni – wystarczy obrać ją i posiekać. Jeżeli jednak mamy puree przygotowane wcześniej – też będzie się nadawało.



Cebulę i czosnek siekam (nie ma znaczenia jak, bo pod koniec zupę i tak trzeba zmiksować) i podsmażam na oliwie w dużym garnku z grubym dnem. Imbir ścieram na tarce i dodaję do garnka. Smażę na małym ogniu kilka minut mieszając. Następnie dodaję jabłka i marchewki, dynię i trochę wody (tyle, żeby przykryć dno garnka). Doprawiam bulionem w proszku, kurkumą i kuminem. Z solą czekam na sam koniec. Gotuję aż marchew zmięknie (około 25 minut). Następnie zupę miksuję, dodaję mleko lub śmietankę i doprawiam ostatecznie solą i pieprzem. Gotowe! 

Małgorzata Głowacka
Blog "DesperateHousewife"
fot. Małgorzata Głowacka

Wszystkie przepisy z bloga DesperateHousewife, prezentowane na Kobietnik.pl, są autorstwa Małgosi (chyba, że zaznaczono inaczej).


Komentarze

  1. Piękny kolor a smak musi być niebiański:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)