Takie ciasto to żaden wyczyn kulinarny, ale jest przepyszne. Wiele przepisów na nie można znaleźć w internecie, ja polecam sprawdzony przez moją mamę... i moją ciocię... i mnie :)
Ciasto ucierane z owocami sezonowymi
Składniki:
- 3 jaja
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół cukru waniliowego
- truskawki, borówki albo drylowane wiśnie
fot. Gosia |
Przyrządzanie:
Utrzeć roztopioną margarynę z cukrami. Dodać 1 jajo, 1 szklankę mąki, 1/3 szklanki mleka i łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Ostatnia czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, wykorzystując wszystkie składniki, aż się dobrze połączą.
Truskawki umyte i suche, raczej nieduże, około 30- 40 dag, obtoczyć w mące i delikatnie wymieszać z ciastem. W ten sposób owoce nie opadną na dno.
Ciasto wylać do formy ( moja jest o średnicy 27 cm). Piec ok 40 min w temp 160st.
Smacznego :)
Gosia
mniami :)
OdpowiedzUsuńmoje truskawki nie doczekują do ciasta:D
OdpowiedzUsuńPycha:):)
OdpowiedzUsuńU nas dwa kilo nie jest do zjedzenia w jeden dzień, często na drugi dzień są już popsute. Dlatego ów ciasto ;)
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę jest ten przepis? Czy margaryna może być tylko miękka czy musi być rozpuszczona na gazie?
OdpowiedzUsuńJa robię w formie o średnicy 27 cm. A margarynę roztapiam na płynną, wtedy łatwiej wymieszać składniki. Mieszam i tak w mikserze, ale wychodzi mi gładziutka wtedy :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń