Ciasto truskawkowe



Takie ciasto to żaden wyczyn kulinarny, ale jest przepyszne. Wiele przepisów na nie można znaleźć w internecie, ja polecam sprawdzony przez moją mamę... i moją ciocię... i mnie :)

Ciasto ucierane z owocami sezonowymi
Składniki:
- 3 jaja
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół cukru waniliowego
- truskawki, borówki albo drylowane wiśnie

fot. Gosia

Przyrządzanie:
Utrzeć roztopioną margarynę z cukrami. Dodać 1 jajo, 1 szklankę mąki, 1/3 szklanki mleka i łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Ostatnia czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, wykorzystując wszystkie składniki, aż się dobrze połączą.

Truskawki umyte i suche, raczej nieduże, około 30- 40 dag, obtoczyć w mące i delikatnie wymieszać z ciastem. W ten sposób owoce nie opadną na dno.

Ciasto wylać do formy ( moja jest o średnicy 27 cm). Piec ok 40 min w temp 160st.

Smacznego :)

Gosia

Komentarze

  1. moje truskawki nie doczekują do ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas dwa kilo nie jest do zjedzenia w jeden dzień, często na drugi dzień są już popsute. Dlatego ów ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaką blachę jest ten przepis? Czy margaryna może być tylko miękka czy musi być rozpuszczona na gazie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię w formie o średnicy 27 cm. A margarynę roztapiam na płynną, wtedy łatwiej wymieszać składniki. Mieszam i tak w mikserze, ale wychodzi mi gładziutka wtedy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)