Faszerowane papryki




Porcja dla 6 osób (na 6 papryk):
- 6 papryk (ja akurat wybieram czerwone, ale to wedle upodobania)
- 2 woreczki ryżu
- 500g mielonego mięsa (wybór należy do Ciebie - drobiowe lub wieprzowe)
- 250g pieczarek
- 2 cebule
- pęczek pietruszki
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego lub sosu słodko kwaśnego
- 6 plastrów żółtego sera (bez znaczenia jakiego)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, może byś oregano jeśli ktoś lubi.


Papryki kroimy na połówki, oczyszczamy w środku, opłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane czekają na farsz .
Następnie ryż gotujemy w wodzie na al-dente. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę lub w talarki i szklimy na patelni, to samo robimy z mięsem. Mięso doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem, oregano (można dać podobne przyprawy jak do mięsa do sosu na spagethi). Wszystkie składniki mieszamy razem na ogniu dodając ugotowany wczesniej ryż i pokrojoną natkę pietruszki. Na koniec dodajemy koncentrat lub sos słodko-kwaśny. Całość doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Farsz gotowy!


Teraz wypełnienie farszem.
Do każdej połówki papryki wkładamy na dno plaster żółtego sera, a następnie przygotowany farsz. Po wypełnieniu wszystkich połówek, nasze faszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (przy czym bardzo ważna sprawa!!! na dno naczynia wlewamy 2 łyżki oleju i około szklanki wody, aby papryki nie wysuszyły się, a fajnie podpiekły). Pieczemy w temp. 180 st. około 30 min. U mnie przepis sprawdził się nawet w upalne dni :-)

Smacznego!


Pozdrawiam
Sianka :-)


Komentarze