Porcja dla 6 osób (na 6 papryk):
- 6 papryk (ja akurat wybieram czerwone, ale to wedle upodobania)
- 2 woreczki ryżu
- 500g mielonego mięsa (wybór należy do Ciebie - drobiowe lub wieprzowe)
- 250g pieczarek
- 2 cebule
- pęczek pietruszki
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego lub sosu słodko kwaśnego
- 6 plastrów żółtego sera (bez znaczenia jakiego)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, może byś oregano jeśli ktoś lubi.
- 6 papryk (ja akurat wybieram czerwone, ale to wedle upodobania)
- 2 woreczki ryżu
- 500g mielonego mięsa (wybór należy do Ciebie - drobiowe lub wieprzowe)
- 250g pieczarek
- 2 cebule
- pęczek pietruszki
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego lub sosu słodko kwaśnego
- 6 plastrów żółtego sera (bez znaczenia jakiego)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, może byś oregano jeśli ktoś lubi.
Papryki kroimy na połówki, oczyszczamy w środku, opłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane czekają na farsz .
Następnie
ryż gotujemy w wodzie na al-dente. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę
lub w talarki i szklimy na patelni, to samo robimy z mięsem. Mięso
doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem, oregano (można dać podobne
przyprawy jak do mięsa do sosu na spagethi). Wszystkie składniki
mieszamy razem na ogniu dodając ugotowany wczesniej ryż i pokrojoną
natkę pietruszki. Na koniec dodajemy koncentrat lub sos słodko-kwaśny.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Farsz gotowy!
Teraz wypełnienie farszem.
Do
każdej połówki papryki wkładamy na dno plaster żółtego sera, a
następnie przygotowany farsz. Po wypełnieniu wszystkich połówek, nasze
faszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (przy czym bardzo
ważna sprawa!!! na dno naczynia wlewamy 2 łyżki oleju i około szklanki
wody, aby papryki nie wysuszyły się, a fajnie podpiekły). Pieczemy w
temp. 180 st. około 30 min. U mnie przepis sprawdził się nawet w upalne
dni :-)
Smacznego!
Smacznego!
Pozdrawiam
Sianka :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)