Rogaliki - przepis nr 2


Miałam piec karpatkę ale nie wyszła mi masa... rozwścieczona zostawiłam wszystko i powiedziałam "nie piekę! mam to w nosie!" Siadłam do komputera i ... znalazłam przepis na coś innego o...  tu 


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej, jeżeli nadzienie nie jest nazbyt słodkie)
  • szczypta soli
  • nadzienie - ja dałam jabłka prażone z cukrem, tzw. nadzienie szarlotkowe, ale można nadziewać czym kto lubi ;) nawet na niesłodko

Z mąki, masła, żółtek, soli i śmietany (dałam 18-stkę, bo druga którą miałam w lodówce - 12-tka zdecydowanie gęsta nie była) zagniotłam ciasto i wrzuciłam w woreczku na 2 godziny do lodówki (bo mi się spieszyło ;) ale lepiej na całą noc ;)

Wyciągnęłam ciasto i po kawałku rozwałkowywałam koła, na wielkość mniej więcej talerza stołowego. Każde koło dzieliłam na 8 części niczym pizzę, dawałam bliżej części szerszej nadzienie i od zewnątrz do szpica zawijałam.

Wyszły dwie blachy. Wrzucałam każdą na 18 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Gdy się schłodziły posypałam cukrem pudrem. Udało nawet się zrobić zdjęcie... zanim zniknęły z talerza :)

Smacznego!
Gosia


Komentarze