Pierogi


Zrobienie dobrych pierogów to żadna sztuka. Trzeba jedynie posiadać: dobry przepis na ciasto, dobre chęci i odrobię czasu. Dla wielu gospodyń to temat omijany, bo łatwiej kupić. Ale domowe zawsze smakują lepiej :)

Dziś przepis sprawdzony przeze mnie. Od dawna tak je robię :)

Składniki na ciasto:
- pół kilo mąki
- pół szklanki wrzącej wody
- pół szklanki zimniej wody
- jajo

Z wysypanej na stolnicy mąki robimy kopczyk i po środku dołek.  Wlewamy po trochę wrzątek i od razu siekamy mąkę z wodą nożem. Dobrze wymieszaną zostawiamy na parę chwil. Dolewamy zimną wodę i dalej siekamy. Potem dodajemy jajko i ugniatamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy szklanką kółka (chociaż znam gospodynie, które z oszczędności czasu robią kwadraty i mniej wycinków zostaje, a więc mniej wałkowania także) i nakładamy farsz lub owoce (mrożone też mogą być) i sklejamy.

Farsz na ruskie robię tak - ugotowane ziemniaki i ser biały miksuje w blenderze, bo zwykle nie chce mi się maszynki do mięsa wyciągać  Dodaję podsmażoną cebulkę i miksuję. Doprawiam pieprzem, solą i czasem papryką w proszku.

 z borówką amerykańską
z truskawkami

Zachęcam do lepienia pierogów. A jak Was najdzie ochota na robienie zapasów, to pamiętajcie, że żeby pierogi się nie sklejały, to świeżo ulepione surowe układajcie na aluminiowych tackach do grilla i wkładajcie do zamrażarki.  Potem dopiero przekładajcie do woreczków.

Smacznego :)
G.

Komentarze

  1. Sklepowe czy barowe niech się chowają - najsmaczniejsze są własnej roboty :) A ile frajdy podczas lepienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewelino :) Czy możesz napisać do nas na kontakt@kobietnik.pl ?

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)