Kaloryczna niedziela


Każdy koniec weekendu trzeba należycie uczcić :) Jakiś czas temu z tej właśnie okazji powstał deser lodowo-kawowy. Może być on wspaniałą alternatywą dla ciasta :) Z tą różnicą, że musi szybko zniknąć z talerza ;)



Oto przepis:

Składniki:
300g lodów
250g okrągłych biszkoptów
100g schłodzonej śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
tabliczka (100g) czekolady
300ml ostudzonego esencjonalnego naparu kawowego
kakao w proszku, cukier puder, orzeszki do dekoracji

Szklaną lub metalową miską wykładamy pergaminem. Dzielimy biszkopty na trzy równe części, jedną część odkładamy na później. Pozostałe nasączamy kawą, maczając osobno każdy biszkopt. Namoczonymi biszkoptami szczelnie wykładamy dno i boki miski. Wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy miskę i do środka porcjami nakładamy lody, zostawiając pośrodku wolne miejsce (dołek). Ponownie wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut.
Przygotowujemy krem: 1/4 czekolady trzemy na tarce i odkładamy, a resztę roztapiamy i następnie studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, ostrożnie dodając roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.
Wyjmujemy miskę z zamrażalnika i gotowy kremem wypełniamy dołek i brzegi deseru. Powierzchnię wygładzamy i posypujemy startą czekoladą.
Resztę biszkoptów delikatnie zanurzamy w pozostałej kawie i przykrywamy nimi masę. Wstawiamy całość na 3 godziny do zamrażalnika. Wyjmujemy na 10 minut przed podaniem. Przekładamy na talerz do góry dnem, ostrożnie usuwamy pergamin i posypujemy dowolnym, dodatkiem (kakao, cukier puder lub jak na zdjęciu rozdrobnione orzechy).

Smacznego!!!


Komentarze

  1. Zgadzam się z Tobą. Wszak do następnego daleko:)
    Pozdrawiam goraco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda! ;)
    Zapraszam też do mnie na bloga i czekam na komentarz
    Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)