Pikantne placuszki z cukinii i wersja łagodniejsza




Ostatnio zostałam obdarowana całkiem pokaźną ilością cukinii z domowego ogródka, no i zaczęło się tarcie, tarcie, tarcie....

Pikantne placuszki z cukinii i wersja łagodniejsza


Składniki:

- jedna średniej wielkości cukinia
- 2 ziemniaczki (wielkości mniej więcej jajka)
- 2 jajka
- ok szklanki mąki
- ser ostry cheddar (jeśli łagodny to dodatkowo papryczki piripiri-chilli)
- w wersji łagodnej zamiast cebuli i cheddara podamy kilka plasterków kindziuka z czosnkiem pokrojonego w kosteczkę.
- sól i pieprz do smaku

Przepis:

Na tarce z grubymi okami trzemy cukinię i ziemniaczki:















Dodajemy mąkę i jajka i sól:



I wszystko ładnie mieszamy:


Jako, że ja robię jednocześnie dwie wersje, to oddzielam połowę farszu do drugiej miski i działam dwutorowo. Do jednej dodaję startą dużą cebulę i pół szklanki startego cheddara z chilli. Cebula dodaje dodatkowej wilgoci, dlatego też trzeba ponownie dodać ze 2-3 łyżki mąki.





Do drugiej miski dodaję kilka plasterków kiełbasy kindziuk z czosnkiem, ale może też być szynka, łosoś, krakowska.


Wszystko dokładnie mieszam. A do miski z cheddarem dodaję świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowane ciasta nakładam łyżką na dwie osobne patelnie i smażę na oleju rzepakowym



Usmażone placki wykładam na papier, aby ociekły z tłuszczu, a następnie przekładam do folii aluminiowej żeby trzymała ciepło - to wersja dla spóźnialskich....:)(


Smacznego :-)

Komentarze