Faszerowane pierścienie cukinii
Faszerowane pierścienie cukinii
Jeden pierścień to jedna porcja.
Składniki na 4 porcje:
- dość duża cukinia z dużym gniazdem nasiennym
- mięso mielone z jednej małej piersi indyka.
- jajko
- lubczyk, sól, pieprz
- kilka ząbków czosnkutarta
- 30dkg żóltego sera
- gorgonzola
- 4-5 pieczarek
- bułka
- kilka liści sałaty lodowej
-szczypiorek
Przepis:
Musi być duża cukinia, aby miała duże gniazda nasienne, gdyż musimy ją
pokroić na dość grube plastry ok 4 cm. Dopiero potem wydrążamy nasiona
(które notabene można ususzyć i posadzić za rok w ogródku). Pierścienie
nacieramy solą (dla lubiących bardzo czosnek można i czosnkiem również -
pozwalamy przez 10-15 min aby sól wsiąkła w miąższ. Jeśli mamy
odpowiednio duże kokilki możemy w nich na dnie ułożyć po 2 liście sałaty
- będą robić za dno, aby farsz nie wyleciał dołem i nie przywarł do
powierzchni naczynia, na nie kładziemy nasze pierścienie z cukinii.
Jeśli nie mamy kokilek, możemy wziąć jedno większe naczynie i również
pod pierścieniami cukinii ułożyć sałatę.
Następnie przygotowujemy farsz. Wkładamy do osobnej miski mięsko,
wbijamy jedno jajko, dodajemy lubczyk, sól i pieprz do smaku, następnie
kroimy ser najpierw w plastry na każdy pierścień, będziemy potrzebować 5
plasterków sera 3x5cm. resztę kroimy w kostkę i dorzucamy do farszu.
Dodajemy tyle czosnku ile lubimy. I niecałe pół szklanki bułki tartej,
wszystko mieszamy najlepiej ręką (w rękawiczce) i nadziewamy środki
pierścieni.
Następnie kroimy w kosteczkę pieczarki i szczypiorem i wciskamy go tworząc mały kopczyk w mięsko.
Posypujemy szczypiorkiem i zaczynamy na pierścieniu cukinii układać ser:
Na kopczyk pieczarek dodajemy ser gorgonzola:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni na termoobieg i wkładamy potrawę na 40 minut:
Żółty ser ładnie się topi i zaczyna opływać ścianki pierścieni.
No i konsumujemy:
Smacznego, Lara_Egaree :)
Inne przepisy na: http://laraegaree-kulinarnie.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz
Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)