Jednak w powiedzeniu trening czyni mistrza jest ziarno prawdy. Dziś ponownie przymierzyłam się do pączków z dziurką. Trochę zmodyfikowałam przepis, trochę bardziej się przyłożyłam i dziś wyszły o niebo lepsze.
Oponki - podejście drugie
Składniki
500 gr serka białego zmielonego takiego w wiaderku do sernika (może już być lekko kwaśny)
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
500 gr serka białego zmielonego takiego w wiaderku do sernika (może już być lekko kwaśny)
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kg mąki pszennej pi razy oko:)
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kg mąki pszennej pi razy oko:)
mąka do wyrabiania
Przepis:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto powoli dosypując mąkę.
Wyrabiając ciasto nadal przyklejało się do deski, dlatego za każdym razem odrywając kawałek ciasta i rozwałkowując go maczałam palce w mące i deskę również posypywałam mąką. Tym razem wzięłam dwa kieliszki większy i do shot'ów do wycinania kółek.
Wrzucałam na rozgrzany olej rzepakowy.
Na koniec posypujemy wszystko cukrem pudrem, najpyszniejsze są ciepłe.
Na koniec posypujemy wszystko cukrem pudrem, najpyszniejsze są ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)