Bagietki na zakwasie
Szukałam kolejnego przepisu na bagietki, tym razem za bazę posłużył mi przepis ze strony: http://stylowi.pl/10352722.
Przepis zmodyfikowałam zamieniłam drożdże na zakwas i dodałam przyprawy korzennej.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej - ja dałam typu 750
- 1 pokaźna łyżeczka soli
- 300 g letniej wody
- 4 łyżki zakwasu z przepisu, który znajdziesz tutaj (oczywiście lepiej jest mieć już zakwas gotowy w lodówce)
- 400 g mąki pszennej - ja dałam typu 750
- 1 pokaźna łyżeczka soli
- 300 g letniej wody
- 4 łyżki zakwasu z przepisu, który znajdziesz tutaj (oczywiście lepiej jest mieć już zakwas gotowy w lodówce)
- 1 płaska łyżka przypraw korzennych
Przepis:
Dzień wcześniej rano wyciągam zakwas z lodówki, czekam aż osiągnie pokojową temperaturę i dokarmiam: na pół szklaneczki zakwasu dodaję szklaneczkę mąki żytniej typ 720 (może też być typ 2000 - ta razowa) i szklaneczkę wody, mieszam - konsystencja powinna być kremowa, bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe, odstawiam w ciepłe miejsce do wieczora.
A wieczorem przesianą mąkę pszenną wsypuję do miski, dodaję resztę składników i porządnie jakiś czas mieszam, aż wszystko ładnie się połączy, ciasto będzie kleiste i gęste.
Następnie przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na całą noc (min 12h max 18h), w tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość
A rano czyli koło południa ;-) wysypuję mąkę na blat, przekładam nań ciasto i zwijam bokami do środka, następnie przekładam na obsypaną otrębami czystą ściereczkę kuchenną, wierzch posypuję również otrębami i przykrywam wystającymi końcami serwetki
Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 1-2h, aby ponownie podwoiło objętość.
Odpowiednio wcześniej nagrzać piekarnik do 240-250st. C. Jeśli ktoś nie ma specjalnej blachy do pieczenia bagietek, wystarczy zwykła, ja ułożyłam na blasze papier do pieczenia i posypałam go mąką.
Następnie przełożyłam ciasto ze ściereczki na stolnicę, pociąć na cztery paski i każdy po kolei ułożyć na blasze delikatnie rozciągając.
Wierzch ciasta można skropić wodą, albo posmarować oliwą.
Wstawiam do naparowanego piekarnika na środkową półkę i piekę ok 20 min (+/- 5 min) sprawdzając stan zarumienienia się skórki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)