Grochówka noworoczna



Grochówka Noworoczna

W wielu domach sałatka jarzynowa to nadal królowa sałatek. Jest wiele jej wariantów, ale podstawą wciąż pozostają warzywa, których używa się do gotowania zup tzw. włoszczyzna. Dlaczego zatem nie wykorzystać wywaru z jarzyn do przygotowania zupy, która ogrzeje po całonocnej imprezie! Przyznajcie, że mało kto ma siłę stać przy kuchni i gotować w Nowy Rok. Zatem polecam szybka grochówę, która rozgrzewa mnie także podczas trwającej u mnie aktualnie anginy.

Składniki:
- półtora litra wywaru z jarzyn
- po ćwiartce podprowadzonych z ugotowanych na sałatkę jarzyn (marchew, pietruszka, seler)
- 300 g połówek grochu
- ok. 200 g boczku wędzonego
- cebula
- 6 ziaren ziela angielskiego
- dwa małe liście laurowe
- łyżka majeranku
- dwa małe polskie ząbki czosnku
- pieprz, sól, maggi

Do wywaru zaraz po wyciągnięciu warzyw wrzucić groch i gotować aż będzie miękki - u mnie ok 1h. Zmiksować blendrem groch i kawałki warzyw, wrzucić przyprawy, czosnek i gotować ok 10 min. Posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę podsmażyć i na koniec dorzucić do zupy. Gotować jeszcze chwilę mieszając. Doprawić do smaku, dodać majeranek. Podać z grzankami lub chlebem razowym. Porcja wystarcza dla czterech dorosłych osób.

Smacznej zupy, a w Nowym Roku 2015 wielu sukcesów i zdrowia życzy Gosia

Komentarze