Sos z podgrzybków


Rozpoczął się sezon na grzyby! Pachnące lasem skarby najlepiej zbierać samemu i cieszyć się z obcowania z naturą. Jednak gdy brak nam czasu lub najbliższy las oddalony jest wiele kilometrów od naszego domu, grzyby można kupić.  Preferencje smakowe grzybiarzy są różne. Ja osobiście najbardziej lubię kurki, kanie, borowiki i podgrzybki.


Z tych ostatnich zrobiłam w sobotę pyszny sos według przepisu mojej babci i mojej mamy. Podaję recepturę:

Składniki:
-        - 50 dag dowolnych grzybów (np. podgrzybków),
-        -  ok. ¼ kostki masła (dbający o linię mogą użyć oliwy),
-        - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12% (lub jogurtu),
-        -  1 duża cebula,
-        -   ok. ½ szklanki wody,
-        -   sól, pieprz – do smaku,
-        -  natka pietruszki lub koperek.

Grzyby obrać, umyć i pokroić (sprawdzając czy nie są robaczywe). Masło roztopić a następnie zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula nie może się zrumienić! Dodać grzyby oraz wodę i dusić pod przykryciem aż grzyby staną się miękkie. Przyprawić solą oraz pieprzem i dodać zahartowaną śmietanę. Śmietanę hartujemy w ten sposób, że dodajemy do dniej stopniowo kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i wlewamy ciepłą na patelnię z resztą sosu. Potem całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek i od razu podajemy! Tak przyrządzony sos serwujemy z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem, gołąbkami lub po prostu z chlebem. Ze wszystkim smakuje wybornie!

Jeśli zbiory grzybów były obfite polecam ich zamrożenie. Zimą smakują jak świeże! Ja grzybów przed mrożeniem nie blanszuję (czyli nie sparzam we wrzątku). Po prostu umyte, osuszone i pokrojone wkładam do woreczków i zamrażam. Polecam!

Komentarze

  1. sos z podgrzybków to niebo w ustach potrawa typowo polska polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)