Rozpoczął się sezon na grzyby! Pachnące lasem skarby najlepiej zbierać samemu i cieszyć się z obcowania z naturą. Jednak gdy brak nam czasu lub najbliższy las oddalony jest wiele kilometrów od naszego domu, grzyby można kupić. Preferencje smakowe grzybiarzy są różne. Ja osobiście najbardziej lubię kurki, kanie, borowiki i podgrzybki.
Z tych ostatnich zrobiłam w sobotę pyszny sos według przepisu mojej babci i mojej mamy. Podaję recepturę:
Składniki:
- - 50 dag dowolnych grzybów (np. podgrzybków),
- - ok. ¼ kostki masła (dbający o linię mogą użyć oliwy),
- - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12% (lub jogurtu),
- - 1 duża cebula,
- - ok. ½ szklanki wody,
- - sól, pieprz – do smaku,
- - natka pietruszki lub koperek.
Grzyby obrać, umyć i pokroić (sprawdzając czy nie są robaczywe). Masło roztopić a następnie zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula nie może się zrumienić! Dodać grzyby oraz wodę i dusić pod przykryciem aż grzyby staną się miękkie. Przyprawić solą oraz pieprzem i dodać zahartowaną śmietanę. Śmietanę hartujemy w ten sposób, że dodajemy do dniej stopniowo kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i wlewamy ciepłą na patelnię z resztą sosu. Potem całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek i od razu podajemy! Tak przyrządzony sos serwujemy z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem, gołąbkami lub po prostu z chlebem. Ze wszystkim smakuje wybornie!
Jeśli zbiory grzybów były obfite polecam ich zamrożenie. Zimą smakują jak świeże! Ja grzybów przed mrożeniem nie blanszuję (czyli nie sparzam we wrzątku). Po prostu umyte, osuszone i pokrojone wkładam do woreczków i zamrażam. Polecam!
sos z podgrzybków to niebo w ustach potrawa typowo polska polecam
OdpowiedzUsuńto jest obłędnie pyszne!
OdpowiedzUsuń