Połączenie zieleni lata i jesiennego brązu.
Składniki:
- 2 cukinie średniej wielkości
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- wegeta
- jajko
- mleko
- mąka
- olej do smażenia
Cukinie obieramy, środek można usunąć ale nie trzeba, ścieramy na tarce na średnich oczkach. Robimy bardzo gęste ciasto a la naleśnikowe z jajka, mleka i mąki oraz przyprawami: kucharek z 2 łyżeczki daję i dużo pieprzu. Robiąc na oko wychodzi mi całości około 300-400 ml.Szczypiorek i natkę drobno siekamy. Ciasto łączymy z cukinia i zieleniną. Gdy robi się z byt płynne zawsze można dosypać mąki. Pieczemy małe placuszki na małym ogniu - będą chrupiące a cukinia miękka w środku :) Ja serwuję bez dodatków, ale myślę, że takie jak dodajecie do placków ziemniaczanych też się tu sprawdzą. Smacznego.
fot. Ania
miaaammmm
OdpowiedzUsuńSpróbuję, brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńZaczęłam się zastanawiać nad dodaniem innych przypraw i ziół, zamiast szczypiorku oregano?
OdpowiedzUsuń