Placuszki z cukinii



Połączenie zieleni lata i jesiennego brązu.

Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości 
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • wegeta
  • jajko
  • mleko
  • mąka
  • olej do smażenia

Cukinie obieramy, środek można usunąć ale nie trzeba, ścieramy na tarce na średnich oczkach. Robimy bardzo gęste ciasto a la naleśnikowe z jajka, mleka i mąki oraz przyprawami: kucharek z 2 łyżeczki daję i dużo pieprzu. Robiąc na oko wychodzi mi całości około 300-400 ml.Szczypiorek i natkę drobno siekamy. Ciasto łączymy z cukinia i zieleniną. Gdy robi się z byt płynne zawsze można dosypać mąki. Pieczemy małe placuszki na małym ogniu - będą chrupiące a cukinia miękka w środku :) Ja serwuję bez dodatków, ale myślę, że takie jak dodajecie do placków ziemniaczanych też się tu sprawdzą.  Smacznego.

Ania
fot. Ania




Komentarze

  1. Spróbuję, brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaczęłam się zastanawiać nad dodaniem innych przypraw i ziół, zamiast szczypiorku oregano?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)