Ciasto marchewkowe




Składniki:
  • marchewka – około 4 dużych marchewek – po starciu wychodzi mi kopka w głębokim talerzu
  • 5 jajek – oddzielamy białka od żółtek na wstępie
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka oleju
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • po 2 łyżeczki kakao i cynamonu
  • orzechy, migdały, rodzynki


To tak, zaczynam od starcia marchewki – ja lubię jak jest jej duuużo więc mój talerz marchwi jest bardzo kopiaty. Białka ubijam wraz z około połową szklanki cukru pudru, żółtka z całą resztą. Do ubitych żółtek dodaję proszek do pieczenia, sodę i w zależności od tego akurat jest w szufladzie i co kto lubi łącznie 4 łyżeczki przyprawy do piernika, cynamonu, kakao. Miksujemy i dodajemy mąkę oraz olej – ciasto jest dość gęste. Dorzucam marchewkę, orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, migdały – co kto lubi, ja zazwyczaj daję to co akurat jest w domu – czasem całą torebkę a czasem wrzucam resztki z torebek, oraz ubite białka bo ciasto jest na tyle gęste, że nie ogarnie dodatków :)) Wylewam do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i wysypanej bułką tartą. Jeśli nie zdarzy mi się zapomnieć posypuję około 4 łyżeczkami cukru trzcinowego – który tworzy delikatną skorupkę na wierzchu. I do piekarnika – piecze się dość długo, czasem 50 minut, a czasem 1:20 :) w ok 180 st.

Mimo częstej dowolności w proporcjach dodatków nie zdarzyło mi się by nie wyszło – więcej marchewki sprawia, że jest bardziej mokre:) Można przemycić marchewkę w ciekawy sposób.

Uwielbiam to ciasto z herbatką z imbirem :)

Smacznego.

Ania
fot. Ania

Komentarze

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele dobrego słyszałam o tym cieście! pora się przekonać czy jest warte pochwał :-)

    iz

    OdpowiedzUsuń
  3. Saved being a preferred, I actually like your weblog!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)