Tarta z dynią i prażonymi migdałami


Ciasto na tarty:
  • 250g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • 40 ml zimnej wody
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wysypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Utworzyć z niego kulę, owinąć folię i włożyć do lodówki.

Tarta z dynią i migdałami :

  • 340 g ciasta na tarty
  • cieniutko skrojona skórka z 1 pomarańczy, pokrojona na kawałeczki
  • 300g obranej dyni bez pestek ( 400g też będzie dobrze)
  • 100g masła
  • 180g drobnego cukru
  • 50g migdałów bez skórki, uprażonych (mogą być też platki migdałowe)
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka



Nagrzać piekarnik do najniższej temp. ok 50C. Położyć skórkę pomarańczy na blasze do pieczenia i suszyć w piekarniku przez ok 2h. Ostudzić - można wrzucić kandyzowaną skórkę, zamiast czekać 2 godziny ;)


Dynię pokroić w 2cm kostkę i gotować na parze przez 10-15 min do miękkości. Wyjąć z parownika. Podgrzać masło na patelni, wrzucić dynię i 120g cukru. Gotować na średnim ogniu 6-7 min, następnie przełożyć do miski i postawić do ostudzenia.
Migdały, skórkę pomarańczową i pozostały cukier miksować przez minutę na drobne kawałeczki.
Ciasto rozwałkować na grubość 2mm. Wyłożyć płytką tortownicę (2,5 cm) o średnicy 20 cm. Uformować brzeg  wstawić do lodówki na co najmniej 20min.

Nagrzać piekarnik do temp 180C. Nakłuć ciasto, następnie równomiernie rozłożyć na nim dynię. Pozostałe ciasto rozwałkować na długość 20 cm i pociąć na paski szerokości 0,5 cm. Ułożyc z nich kratkę na dyni. Lekko posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec przez 40 min na złoto. W razie potrzeby zwiększyć temp do 100C na ostatnie 5 min, by pogłębić kolor ciasta. Od razu wyjąć z formy i postawić na talerzu. Posypać mieszaniną migdałów i skórki pomarańczowej i podawać. (my te migdały i skórkę dawałyśmy do farszu...lepsza jest na ciepło)


Smacznego!


Ania Drahun
fot. stock.xchng

Komentarze

  1. Matkooo...jakie to musi być dobre! Zrobię na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to chyba się zbiorę i podejmę wyzwanie bo ślina mi poszła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cos niezwykle wspaniałego :) wczoraj jadłąm a w weekend na pewno zrobie u siebie w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)