Gdy za oknem zimno i mroźno, zaczynamy szukać pomysłów na rozgrzewające przysmaki. Od
różnego rodzaju zup, poprzez ogrom smakowych herbatek
na wysokoprocentowych nalewkach kończąc. Ponieważ jestem zmarzluchem, ja
też szukam różnych sposobów na rozgrzanie się „od środka“. Grzaniec
galicyjski jest moim ulubionym i chyba najbardziej skutecznym
„rozgrzewaczem“, ale jak wiadomo nie można z nim przesadzać. Dlatego też
wieczorami delektuję się herbatkami. Jako świetny i bardzo zdrowy dodatek
do herbaty może posłużyć imbir. Ma niezwykłe właściwości lecznicze, znane
i doceniane przez Chińczyków już tysiące lat temu.
Poniżej przepis na imbirową herbatę rozgrzewającą w 9
krokach:
Składniki:
- Plasterek korzenia imbiru o grubości ok. 0,5cm. Potrzebny
jest świeży imbir. Dostępny w sklepach
sproszkowany imbir może zawierać składniki, które nie nadają
się do przygotowania herbaty.
- 2 filiżanki wody
- 1 łyżka (lub torebka) herbaty
- Cynamon , sproszkowany kardamon, cukier, mleko
(opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
1. Obierz plasterek korzenia imbiru i skrusz go w
moździerzu.
2. Do płaskiego rondelka, najlepiej ze stali nierdzewnej by
nie wszedł w reakcje z imbirem, wlej dwie
filiżanki wody.
3. Doprowadź wodę do wrzenia.
4. Dodaj skruszony imbir i gotuj na wolnym ogniu przez 2
minuty.
5. Teraz wrzuć do wody łyżkę herbaty liściastej lub torebkę
ekspresowej i ponownie doprowadź wodę do
wrzenia.
6. Gotuj całość na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Jeśli
zapach imbiru jest zbyt mocny, możesz
dodać cynamon lub sproszkowany kardamon.
7. Zgaś ogień i trzymaj rondelek pod przykryciem przez
kolejne 5 minut.
8. Jeśli chcesz dodać do herbaty mleko, najpierw je
podgrzej. Posłódź według uznania.
9. Jeśli poczujesz, że smak imbiru jest zbyt intensywny,
rozcieńcz herbatę wodą. Po kilku próbach
dopracujesz najlepsze dla siebie proporcje składników.
Basia
fot. stock.xchng
Imbir... moja miłość ;-) Lubię w napojach na lato, uwielbiam w napojach na zimę....a jeszcze bardziej smakuje mi w hinduskich potrawach, których jestem wielką fanką :-) Imbirowi mówię tak :-)Zawsze i wszędzie ;-)
OdpowiedzUsuńHerbatka z imbirem to jest to! Właśnie się zastanawiałam jak przygotować imbir do takiej herbaty i oto przepis. Ja lubię posłodzić miodkiem. :)
OdpowiedzUsuń