Imbir




Gdy za oknem zimno i mroźno, zaczynamy szukać pomysłów na rozgrzewające przysmaki. Od różnego rodzaju zup, poprzez ogrom smakowych herbatek na wysokoprocentowych nalewkach kończąc. Ponieważ jestem zmarzluchem, ja też szukam różnych sposobów na rozgrzanie się „od środka“. Grzaniec galicyjski jest moim ulubionym i chyba najbardziej skutecznym „rozgrzewaczem“, ale jak wiadomo nie można z nim przesadzać. Dlatego też wieczorami delektuję się herbatkami. Jako świetny i bardzo zdrowy dodatek do herbaty może posłużyć imbir. Ma niezwykłe właściwości lecznicze, znane i doceniane przez Chińczyków już tysiące lat temu.

Poniżej przepis na imbirową herbatę rozgrzewającą w 9 krokach:
Składniki:
- Plasterek korzenia imbiru o grubości ok. 0,5cm. Potrzebny jest świeży imbir. Dostępny w sklepach
sproszkowany imbir może zawierać składniki, które nie nadają się do przygotowania herbaty.
- 2 filiżanki wody
- 1 łyżka (lub torebka) herbaty
- Cynamon , sproszkowany kardamon, cukier, mleko (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:
1. Obierz plasterek korzenia imbiru i skrusz go w moździerzu.
2. Do płaskiego rondelka, najlepiej ze stali nierdzewnej by nie wszedł w reakcje z imbirem, wlej dwie
filiżanki wody.
3. Doprowadź wodę do wrzenia.
4. Dodaj skruszony imbir i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
5. Teraz wrzuć do wody łyżkę herbaty liściastej lub torebkę ekspresowej i ponownie doprowadź wodę do
wrzenia.
6. Gotuj całość na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Jeśli zapach imbiru jest zbyt mocny, możesz
dodać cynamon lub sproszkowany kardamon.
7. Zgaś ogień i trzymaj rondelek pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
8. Jeśli chcesz dodać do herbaty mleko, najpierw je podgrzej. Posłódź według uznania.
9. Jeśli poczujesz, że smak imbiru jest zbyt intensywny, rozcieńcz herbatę wodą. Po kilku próbach
dopracujesz najlepsze dla siebie proporcje składników.


Basia
fot. stock.xchng

Komentarze

  1. Imbir... moja miłość ;-) Lubię w napojach na lato, uwielbiam w napojach na zimę....a jeszcze bardziej smakuje mi w hinduskich potrawach, których jestem wielką fanką :-) Imbirowi mówię tak :-)Zawsze i wszędzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Herbatka z imbirem to jest to! Właśnie się zastanawiałam jak przygotować imbir do takiej herbaty i oto przepis. Ja lubię posłodzić miodkiem. :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)