Pyszny i zdrowy domowy chleb ekspresowy




Oto składniki na dwa duże bochenki !

1 kg mąki wrocławskiej – jeśli nie mam daje też zwykłej tortowej i jest dobrze.
10 dag świeżych drożdży
3 łyżeczki soli
pół łyżki cukru
1 litr ciepłej wody – byle by nie była za ciepła
1 szklanka pestek słonecznika
3/4 szklanki pestek dyni
po 1 szklance otrębów żytnich, pszennych, owsianych
można też dodać ziaren lnu, ja dodaję suszonych śliwek.

Do naprawdę dużego garnka lub miski wsypujemy ziarna, otręby, cukier, dorzucamy pokruszone drożdże. Całość zalewamy litrem ciepłej wody i zostawiamy na około 10 minut by drożdże zaczęły pracować.
Potem dodajemy mąkę z solą i mieszamy drewnianą łyżką.

Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia – a ciasta naprawdę dużo przybywa. Potem wykładamy do wysmarowanych tylko masłem foremek i pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Z powyższych składników wyszło mi dużo ciasta, jak widać po foremkach:)


Pieczemy godzinę w około 180 stopniach.
Po upieczeniu wykładamy na deseczki by ciasto ostygło i odparowało.



I tak oto prosto powstaje wspaniały, pyszny i chrupiący chlebek.
Smacznego!


Pierwotnie skorzystałam z przepisu :
http://margarytka.blogspot.com/2011/02/chleb-wieloziarnisty.html
który uległ modyfikacjom.

Można zmieniać proporcje ziaren czy dodatków typu śliwka – chleb zawsze wychodzi znakomicie i błyskawicznie :)



Komentarze

  1. jadłam taki domowy chleb u koleżanki - pyszota!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz i Ty Tara możesz taki upiec...śmiało!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)