LECZNICZE
WŁAŚCIWOŚCI IMBIRU
Kawałek
startego korzenia imbiru zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans.
Potem dodać plasterek cytryny i łyżeczkę miodu do smaku...
Tak
przyrządzona szklaneczka imbirowej herbatki serwowana codziennie
rano poprawi nam samopoczucie, wzmocni odporność i złagodzi objawy
wielu różnych dolegliwości, które dokuczają nam każdego dnia
lub dopadają tylko czasami.
Właściwości
lecznicze imbiru
Zbawienne
dla organizmu ludzkiego właściwości imbiru odkryto (i
wykorzystywano) już wiele wieków temu - w starożytnej medycynie
Wschodu. Działanie imbiru dobrze znali chińscy lekarze, a także
tradycyjni indyjscy uzdrowiciele, którzy aplikowali go między
innymi przy dolegliwościach żołądkowo – jelitowych. W świecie
medycyny zachodniej natomiast korzeń imbiru zaistniał stosunkowo
niedawno, ale przeprowadzone dotychczas badania potwierdzają
lecznicze działanie imbiru i możliwości stosowania go przy wielu
różnych schorzeniach.
Na
co pomaga imbir?
- Katar, kaszel, ból gardła, infekcje…
Herbata z imbirem na przeziębienie? Idealna, bo korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne. Działanie bakteriobójcze pomoże pokonać infekcję i złagodzi ból gardła oraz przewlekły kaszel, a odpowiednio przygotowany napar imbiru z dodatkiem tymianku skutecznie wyleczy katar. - Reumatyzm, bóle stawów…
Imbir wykazuje właściwości lecznicze w przypadku przewlekłych problemów reumatycznych. Ponieważ działa rozgrzewająco, skutecznie łagodzi bóle stawów i stany zapalne kości. - Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia, bóle menstruacyjne…
Olejek zawarty w imbirze działa rozkurczowo, dlatego warto aplikować imbir w przypadku kobiecych dolegliwości związanych z miesiączką. Wykorzystując korzeń na co dzień w kuchni, jako dodatek do potraw, mamy szansę ustabilizować też swoje procesy trawienne i zapobiec tym samym nadmiarowi gazów w jelitach, co znacznie poprawi nasze samopoczucie. Unikniemy również niestrawności, bo imbir reguluje wydzielanie kwasów żołądkowych. - Nadwaga, otyłość…
Imbir ma właściwości odchudzające. Nie jest to oczywiście cudowny środek, który leczy z otyłości, ale znacząco poprawia metabolizm. Pobudza krążenie i przyspiesza nieco spalanie tłuszczu w organizmie. - Choroba lokomocyjna, poranne mdłości, wymioty, migrena…
Herbata z korzenia imbiru lub na przykład regularnie przyjmowany sproszkowany imbir w tabletkach, może łagodzić też poranne mdłości, nieprzyjemne skutki choroby lokomocyjnej czy nudności związane z migreną. - Nowotwory
Przypuszcza się również, że imbir (a raczej niektóre substancje w nim zawarte) niszczy komórki rakowe, między innymi w przypadku nowotworów jajnika.
Reasumując…
Imbir jest rośliną o ogromnym potencjale leczniczym, co dziś
potwierdzają liczne badania prowadzone nad możliwościami
stosowania korzenia imbiru w medycynie. Coraz więcej jest prac
opisujących jego przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwymiotne i
przeciwmiażdżycowe działanie.
Imbir…
na zdrowie
Na
co pomaga – już wiemy, właściwości lecznicze – już znamy.
Gdzie go znaleźć i jak przyjmować? Mamy sporo opcji do wyboru!
Imbir
spożywa się „na świeżo” – w plasterkach lub starty – jako
dodatek do potraw albo baza przygotowywanych przez nas napojów
(herbatka imbirowa). Niektórzy po prostu żują świeży imbir, choć
to – ze względu na dość intensywny palący smak – może być
traumatycznym przeżyciem. Można imbir również marynować, suszyć,
kandyzować... Imbir jako przyprawa występuje najczęściej w
postaci zmielonej. Są też dostępne w aptekach tabletki ze
sproszkowanego imbiru. Każdy sposób jest dobry. Najważniejsze, aby
tę jedną z najstarszych roślin leczniczych włączyć do naszej
codziennej diety, a na pewno poczujemy się lepiej… zwłaszcza, że
– jak mawiają Chińczycy – imbir sprzyja też zachowaniu
szczęścia w życiu…
Czytelniczka Marta
Kupiłam kawałek imbiru i pierwszy raz będę robiła herbatkę , Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKupiłam kawałek imbiru i pierwszy raz będę robiła herbatkę , Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńHerbatka jest pyszna - polecam :)
OdpowiedzUsuńŚwieży imbir sprawia, że herbata jest "pikantna" - w zimie bardzo to lubię:)
OdpowiedzUsuńDO PIKANTNEGO SMAKU IMBIRU MOŻNA SIĘ PRZYZWYCZAIĆ. JA ZJADAM PLASTEREK IMBIRU RANO PRZED WYRUSZENIEM DO PRACY,A TAKŻE PLASTEREK PO KOLACJI.POPRAWIA MI ZDECYDOWANIE HUMOR
OdpowiedzUsuńDzisiaj piłam pierwszy raz starty świeży imbir zalany wrzątkiem pychota,a ostry jak diabli lecz pyszny polecam.
OdpowiedzUsuńWszystko to prawda !! Imbir jest rewelacyjny ! Rzeczywiście ma szerokie spektrum działania . Pijam juz od jakiegoś czasu . Polecam !
OdpowiedzUsuń