Kiełkująca kolorami sałatka wiosenna



Zdarza się czasem, że wymyślanie "w co się ubrać" zaczynam od myśli, że chciałabym założyć określony pasek, kolczyki czy spódnicę i dopiero potem dopasowuję do tego jednego "składnika" pozostałe części ubioru. Ba, zdarza się, że nie mam na myśli konkretnej części garderoby tylko sam kolor - najpierw przypominam sobie co mam w np. w pomarańczu a potem rusza lawina pomysłów (jeśli nie rusza - zmieniam kolor;).

Tak samo było z sałatką. Weszłam do sklepu bez pomysłu na to "co by tu..." i nagle zobaczyłam kolorowe liście sałaty zamknięte w woreczku z dziurkami. Tak mi się spodobały postrzępione kawałki zieleniny, że zaczęłam dobierać kolejne "ogniwa" - do koszyka wpadła cukinia, ser pleśniowy... zresztą przeczytajcie o tym poniżej:)

Co będzie potrzebne - czyli składniki:

Smakowita sałata;
  • mix sałat (gotowy zestaw w woreczku, umyty i gotowy do spożycia:)
  • trzy czwarte pudełeczka kiełków rzodkiewki  (pudełko ma 50g)
  • kilka (6-8) średnich suszonych pomidorów w oliwie
  • jedna średniej wielkości cukinia
  • pół piersi z kurczaka upieczone w piekarniku lub dwa jajka ugotowane na twardo

Kremowy sos;
  • dwa plasterki "niebieskiego" sera pleśniowego
  • cztery łyżki śmietany 12% do sałatek (może być jogurt naturalny lub maślanka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • dwie szczypty (łyżeczka) soli morskiej
  • szczypta (pół łyżeczki) pieprzu
  • trzy łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru trzcinowego

 Chrupiący dodatek;
  • paluszki grissini z rozmarynem

Czas przygotowania;
  • 10 minut - jeśli wcześniej upieczemy kurczaka lub kupimy upieczoną ćwiartkę w budce z kurczakami;) lub w ogóle go nie dodamy bo nie mamy upieczonego, a piec nam się nie chce lub jesteśmy wegeterianami/weganami albo nie dodamy go z innego tajemniczego, niewyjawialnego powodu;)
  • 8 minut, jeśli, zamiast kurczaka, dodamy  dwa jajka ugotowane na twardo:)

Sałatę wsypujemy do miski (jest "umyta, gotowa do spożycia" jak jest napisane na opakowaniu, a poza tym czytałam ostatnio, że nie da się pod kranem zmyć wszystkich bakterii z sałaty, więc po co ją moczyć?;).
Dodajemy kiełki rzodkiewki. Suszone pomidory odsączamy delikatnie z oliwy i kroimy w paski, pierś z kurczaka (ew. jajka) również.
Cukinię myjemy pod bieżącą wodą, przekrajamy wzdłuż na pół i potem dwie połówki na plasterki i solimy (wcześniej posolona wchłania mniej tłuszczu). Na patelni podgrzewamy oliwę i podduszamy cukinię kilka minut, mieszając co jakiś czas. Jak tylko zrobi się miękka - jest gotowa. Dodajemy ją do miski z sałatą - mieszamy.

Do filiżanki wlewamy śmietanę, dodajemy oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i ser pleśniowy i wszystko rozcieramy na gładką masę. Wlewamy na sałatę - mieszamy i... gotowe!:):)
Śródziemnomorskiego aromatu dodadzą paluszki grissini z rozmarynem.


Palce lizać (zwłaszcza, jeśli pomożecie sobie nimi przy mieszaniu;) 
Smacznego!


Kobieta z Magdalii
fot. Kobieta z Magdalii


Komentarze

Prześlij komentarz

Spam usuwamy, prosimy o komentarz na temat artykułu :)