BOGACTWO WITAMIN I SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Miąższ, sok z dyni i jej pestki to prawdziwa skarbnica. Zawierają mnóstwo witamin: beta-karoten (prowitamina witaminy A), witamina E, witamina D, C, PP, B1 i B2, mikro- i makroelementów: kwas foliowy i pantotenowy, niacynę, lecytynę, błonnik, pektyny, aminokwasy, fitosterole, selen, magnez, cynk, miedź i mangan, a to wszystko przy bardzo niskiej kaloryczności (15-32 kcal na 100 gram w zależności od gatunku i stopnia dojrzałości). Brzmi imponująco, ale co to w praktyce dla nas oznacza? Przede wszystkim DYNIA WSPOMAGA ODCHUDZANIE!!!
Wpływ na to ma przede wszystkim wspomniana wcześniej niska kaloryczność, która połączona jest ze sporymi właściwościami wypełniającymi (mało zjadamy, dostarczamy mało kalorii, nie odczuwamy jednak ciągłego uczucia ssania w żołądku).
Duża zawartość błonnika sprawia również, że zostają pobudzone procesy trawienne.
Dzięki sporej ilości witamin i minerałów odchudzamy się mądrze, nie pozbawiając organizmu potrzebnych substancji.
Dzięki antyoksydantom i beta-karotenowi wspomagamy równocześnie skórę.
Fitosterole (ich bogactwo zawiera olej z pestek dyni) regulują gospodarkę tłuszczami.
Bez wdawania się w szczegóły, co daje który pierwiastek - dynia pomaga pozbywać się złogów tłuszczowych, odciąża trzustkę, co powoduje, że w mniejszej ilości rozkładamy (i przyswajamy) spożywane tłuszcze. Co więcej, dynia działa lekko moczopędnie, co również daje widoczne efekty podczas diety- pozbywamy się wody nagromadzonej w różnych partiach ciała.
Co zatem z dyni spożywać podczas diety? Przede wszystkim sok- zawiera wszystko to, co niezbędne w idealnych proporcjach i jest niskokaloryczny. Pestki i olej tłoczony z pestek- to one zawierają fitosterole. A także miąższ- wypełnia, dostarcza błonnika. Wniosek- jeśli dieta, to tylko dyniowa :D
DYNIA W LECZENIU
Pisałam już, że redukuje ilość tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, wspomaga trzustkę itd. ale również:
– obniża gorączkę
– dzięki lecytynie ratuje nasz system nerwowy, wzmacnia osłonki włókien nerwowych, uspokaja
– wzmacnia układ odpornościowy
– eliminuje wolne rodniki (spowalnia starzenie, profilaktyka raka)
– pomaga w dolegliwościach nerek, zapaleniu pęcherza
– zalecana u osób z zaparciami
– świeże pestki dyni pomagają walczyć z pasożytami, zwłaszcza tasiemcem
– zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty)
– polecana przy chorobach skóry (trądzik, łuszczyca i inne)
– wspomaga gojenie ran
– regeneruje ściany żołądka (polecana przy wrzodach)
– jako środek łagodzący przy oparzeniach pierwszego stopnia
Czy można chcieć czegoś więcej?
Tak- urodzaju dyń- zwłaszcza tych pomarańczowych, bo to one zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych oraz wielu przepisów, żeby można ją wprowadzić na stałe do naszego menu po to, by nie tylko utrzymać w ryzach naszą wagę, ale wspomóc również zdrowie i urodę.
Alcyna
alcyna.blogspot.com
fot. stock.xchng
Alcyna
alcyna.blogspot.com
fot. stock.xchng
Chcesz mieć życie kolorowe, wpiep... dynii ile możesz!
OdpowiedzUsuńHmm, średnio udany rym:/
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że dynia jest warta uwagi, ale że aż tak!!! :)
OdpowiedzUsuń