Dynia, bania a
w niektórych rejonach Polski korbol, pochodzi z Ameryki Środkowej. Wywodzi się
z rodziny roślin dyniowatych, obejmującej ponad 20 gatunków jednorocznych lub
wieloletnich roślin zielnych. Na całym świecie uprawiana jest jako roślina
warzywna, oleista bądź pastewna. Do Europy trafiła w XV w. za sprawą
hiszpańskich konkwistadorów.[2] Jest
bogatym źródłem witaminy A i dość dobrym witaminy C i kwasu foliowego.
Najbardziej znane odmiany to: bezłupinowa oleista – hodowana głównie dla
pestek i makaronowa – nazwę zawdzięczająca miąższowi, który po
ugotowaniu, ukiszeniu lub uduszeniu
rozpada się na włókna przypominające makaron, mogące zresztą przy wielu
daniach go zastąpić.[3]
Wykorzystywana w kuchni również jako podstawa zup, kompotów, surówek i deserów.
Zarówno te ogromne jak i miniaturowe, zielone, żółte lub prawie pomarańczowe
dynie są wspaniałą jesienną dekoracją naszych domów i ogrodów.
Bania to nazwa dyni popularna w Wielkopolsce. Cieszy,ze autorka zna regionalne nazwy. Banię jako potrawę polecam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń